Antikorupcijski Stari Most

Stari most vodilja je mladim aktivistima okupljeni oko ideje „Regional Creative Hub – On my own (Neću štelu)“ za oslikavanje antikorupcijskog mosta. Ovaj mural oslikan je od strane Maida Redžića –Mide, koji je na najbolji mogući način implementirao zamisao onoga što su mladi aktivisti zamislili.

Antikorupcijski most prikazan je u dvije zone. U prvoj zoni prikazana je kanalizacijska cijev iz koje izlaze plave koverte i upadaju u Neretvu; pored je prikazan lik koji drži novčanice. Ovaj prikaz simbolizira otuđenost društva i normaliziranja nedozvoljenih radnji. Debljina koverte ne trebaju biti standardni princip i glavni uvjet zapošljavanja ili stjecanja određenih benefita; zbog toga i jesu prikazani u kanalizacijskoj cijevi, te njihovu korupcijsku namjenu obezvrijeđujemo kroz ovu simboliku.

U drugoj zoni prikazan je antikorupcijski most. Most je predstavljen tako da se na sjecištu luka sada pojavljuju dvije šake koje se sudaraju i šalju simboličnu poruku da su mladi ljudi Mostara (a i šire) spremni i odlučni da princip korupcijskih afera i djelovanja te njihove destruktivne posljedice za društvo konačno prestane. Dvije šake koje se sudaraju riječ je o mladima koji su odlučni u svojim namjerama.

Već nakon nekoliko dana nakon zavšetka rada rekacija građana i građanki su pozitivni. Prema komentarima rad potiče na razmišljanje – što je primarno cilj. Tako da i Vi budite slobodni fotografirati i objaviti uz naš hashtag #nećuštelu #onmyown

Na muralu se nalazi QR kod koji vodi na našu stranicu www.necustelu.ba

Poruka je jasna „Do your best to make corruption less!“

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prevedi »