ANTIKORUPCIJSKI STRIP „On my own – Neću štelu“

Još jedna od aktivnosti koja se provodi u sklopu projekta „On my own – Neću štelu“ jest strip Zorana Hercega. Nakon murala s prikazom Antikorupcijskom mosta, na redu je strip koji šalje jasnu poruku. Strip sadrži šest stranica i govori o mogućnosti pobjedi nad korupcijom odlučnošću svih nas zajedno.

Strip sadrži dva glavna lika. Na samom početku čitatelji se upoznavaju s muškim likom, odnosno gospodinom Štelom koji simbolizira korupciju. Gospodin Štela ne krije svoju poziciju, moć, egoizam, narcisoidnost i skupu odjeću; ne krije ništa pa čak ni da je već duboku u koruptivnom sistemu. Na narednoj stranici prikazana je hrabra djevojka koja se suprostavlja gospodinu Šteli. Strip završava tako što se ispod Antikorupcijskog Starog mosta okuplja grupa ljudi koji ne žele štelu!

Strip Zorana Hercega šalje jasnu poruku, a to jest da je korupciju moguće pobjediti zajedno. Odlučnost društva, njihova želja da se stanje u njihovom gradu ili državi promjeni potiče od samih njih. Individualac možda ne može promijeniti kompletan sistem, ali ako se okupi kritična masa onda su čuda itekako moguća.  Hrabrost i odlučnost u stripu te na muralu prikazani su Antikorupcijskim mostom koji se spaja šakama!

Stip možete pogledati na našoj web stranici i na facebook profilu Zorana Hercega.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prevedi »