O nama

Uz podršku Fond otvoreno društvo, Centar za umjetnički aktivizam i  Centar za modernu umjetnost  Edisa Demić provodi  projekat pod nazivom  “On my own!” koji je dio dvogodišnjeg projekta  ”Regional Creative Hubs”.

Koristimo moć umjetnosti i kulture kako bi ohrabrili borbu građana protiv korupcije.

Cilj projekta nije samo da prenese znanje, već i da osnaži umjetnike, aktiviste i novinare da budu efektivniji u svojim nastojanjima da utiču na uključivanje ljudi u borbu protiv korupcije i da stvore prilike za sadržajne sinergije o raznim temama i na raznim lokacijama.

Upotrebom širokog dijapazona modernih i historijskih primjera organizovanja i aktivizama širom svijeta pružit će učesnicima da nauče razne načine kako se kulturna kreativnost koristi za podizanje svijesti, osnivanje organizacija, uticanje za pravne procedure, kao i kreiranje propisa. Izabrani učesnici će istraživati zamisli od kulturne teorije preko kognitivnih nauka do društvenog marketinga. Pored toga, učesnici će naučiti kako da primjenjuju ove ideje kroz niz praktičnih vježbi koje su osmišljene da im oslobode maštu od okova mogućnosti – a zatim da pokažu kako napraviti moguće od nemogućeg, kroz nove strategije i taktike.

Edisa Demić

Edisa Demić,  dugogodišnja aktivistica, zanimanje profesorica pedagoge i magistrica  sociologije.

Radno iskustvo počinje u nevladinom sektoru 2005. godine u kojem djeluje i danas.  

Od 2005 godine učestvuje  u mnogobrojnim projekata koji su realizirani na području BIH i šire koje su fokusirane na borbu protiv kršenja ljudskih prava, trgovine ljudima,  zaštite djeci od zlostavljanja, nasilja nad ženama i ravnopravnosti spolova.  Kao aktivistica sa šesnaestogodišnjim  radnim iskustvom  realizirala je impozantan broj  radionica, predavanja  i to za više desetina hiljada učenika  osnovnih i srednjih  škola kao i roditelje i prosvjetne radnike  širom BIH.  K

Ugovorom  vezan radni  angažman ima u  brojnim međunarodnim  i domaće organizacijama.

Danas je na poziciji predsjednice Udruženja za edukaciju i razvoj “Dignitet” www.dignitet.ba 

Uspješno  u oktobru 2019. godine  završava c4aa  https://c4aa.org/art-action-academy/ koja je fokusirana na borbu protiv korupcije.

Prvi projekt  koji provodi protiv korupcije  u Mostaru je  “On my own”  pod  mentorstvom poznatog makedonskog umjetnika Gjorgje Jovanovik.

Ivo Čarapina

Magistar ekonomije, dugogodišnji aktivist na polju položaja i prava mladih i na polju studentskih prava sa iskustvom u vođenju omladinskih organizacija.

Bavljenje glumom za njega je hobi  koji  traje još od vrtića, pa sve kroz osnovnu i srednju školu.

Tijekom studiranja, osnovao je Sveučilišni teatar – dramsku sekciju mladih na razini Sveučilišta, a kroz projekat “BeArtActive” potpisuje tekst i režiju predstave ” Ti, ja i Štela”.

Ella Ljubić

Studentica završne godine psihologije i sociologije, aktivistica i certificirana omladinska edukatorica od strane International Organization for Migration.

Kroz svoj aktivizam bavi se temama rodno zasnovanog nasilja i gender pitanja, međureligijskog dijaloga, promocijom mentalnog zdravlja, problemom huliganizma, te ljudskim pravima.

Kroz projekat”BeArtActive” uspješno realizira radionice umjetničkog aktivizma.

Marko Vračević

Magistar arheologije i povijesti umjetnosti. Certificirani omladinski lider od strane Instituta za razvoj mladih KULT.
 
Umjetnički aktivizam za njega je najprihvatljiviji oblik komuniciranja u poticanju promjene kolektivne svijesti kod ljudi. 
 
Na projektu “BeArtActive” sudjelovao je kao fascilitator na radionicama umjetničkog aktivizma, te na kreiranju video materijala s učesnicima. 
 

Monika Bazina Pehar

Omladinska radnica i aktivistica koja koristi umjetnost kao metodu rada s mladim. Certificirani coach mentalnog zdravlja od Svjetske zdravstvene organizacije i upravo je podizanje svjesnosti o važnosti higijene mentalnog zdravlja glavna sfera njenog rada. Teme koje se provlače kroz njen aktivizam su: rodna ravnopravnost, antikorupcija, međureligijski dijalog, razbijanje stereotipa i predrasuda, osnaživanje mladih žena te jedna od najvažnijih sastavnica su promocija prava i informiranosti opće populacije o osobama s poteškoćama u razvoju i invaliditetom.

Osim omladinskog rada, godinama se bavi i fotografijom, a iza sebe ima uspješne izložbe i radionice.

Kroz projekt “BeArtActive” realizira solo izložbu s kojom želi naglasiti problem ruševina u njenoj lokalnoj zajednici.

 

Aida Kajan

Profesorica pedgogije i dugogodišnja  aktivistica  za prava djece i mladih osoba sa invaliditetom. Koordinirala je mnogim humanitarnim, edukativnim, integrativnim, socijalnim  međunarodnim i domaćim razvojnim projektima s ciljem osnaživanja  i uključivanja  djece i mladih osoba odraslih bez roditeljskog staranja, sa i bez invaliditeta u društvenu zajednicu. Jedna je od osnivačica Udruženja za edukaciju i razvoj   „Dignitet“ koji  doživljava kao priliku da doprinese razvoju i edukaciji djece  i mladih, ličnom usavršavanju,  zaštiti i očuvanju porodice kao osnovne ćelije društva.

Biti  učesnikom projekta “On my own” za Aidu predstavlja jednu novu dimenziju aktivizma kojim će kroz slobodni umjetnički izražaj sa grupom mladih osoba pokušati doprinjeti borbi protiv korupcije koja nas poput vrtloga okreće u krug i prožima, nažalost, ljudski život od rođenja do smrti.

” Krajnje je vrijeme da aktivizmom pokušamo podići svijest javnosti i počnemo  se  zajedno oduprati  mitu i korupciji. “

 

 

 

Haris Hodžić

Za sebe kaže da je rođen kao vrlo mlad (pa se toga i ne sjeća) u Mostaru. Ima 20 godina i  razne hobije među kojima je fotografiranje, obrada slika i snimaka.

Skuplja stripove i igra video igrice. Voli nasmijavati ljude, a u zadnje vrijeme se i aktivno bavi stand-up komedijom.

Drago mu je što se priključio projektu ” BeArt Active”  jer je naučio mnoštvo toga, uspio ispoljiti svoju kreativnost na pozitivan način i možda najvažnije upoznao mnogo divnih ljudi.

Doprinos projektu je dao kroz TikTok izazov, ali i kroz glavnu ulogu gospodina Štele u predstavi ” Ti, ja i Štela “.

Adi Fejzić

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sarajevo, Odsjek za engleski jezik i književnost, a magistrirao i doktorirao na Fakultetu humanstičkih nauka (FHN) Mostar. Na FHN je radio u periodu od 2000-2015.g, da bi potom radio na American University of the Middle East u Kuvajtu do polovine 2020.g, kad se zbog pandemije vraća u Mostar. Na FHN ponovo počinje raditi kao spoljni saradnik od marta 2021.g.

Njegova akademska karijera mu nije smetala da se bavi društvenim aktivizmom, tako da od 2009.g počinje da organizuje večeri komedije, pa stand-up komedije u American Corneru u Mostaru. Od 2011.g. počinje sa radionicama stand-up komedije, večerima stand-up komedije u OKC Abrašević, što je kulminiralo pokretanjem stand-up scene u Mostaru i BiH.

Učesnik je više domaćih i međunarodnih  projekata, gdje uživa u radu s mladim ljudima, a posebno ističe rad pri udruženju „Dignitet“ iz Mostara, gdje radi kao savjetnik za društveni aktivizam.

Prevedi »